Yaz tatilinde yenilen yiyecek, şekerler, hayvansal ürünlerin fazla tüketilmesi sonucu çoğumuz tartıda kilo artışı görürüz. Bu kilolar sanıldığı gibi kalıcı kilolar değillerdir. Dengesiz beslenme sonucu çoğu kişi vücudunda şişkinlik ve ödem hissetmektedir. Tartıda artan kilo görünümü mutsuz ederek istenmeyen beden görüntüsü verdiği sanılmaktadır. Bu yüzden bayram dönüşünde kendini sağlıklı beslenmeye uyarlayan bireyler bu görüntünün kaybolması için çeşitli yollara başvururlar. Vücudun şişkinliğini, ödemini azaltacak uygulamalar denildiğinde ise akla ilk ödem atıcı uygulamalar yani detokslar gelmektedir.

Vücudunuzu yenileyecek detoks tarifleri: Detoks tarifleri nasıl yapılır? -  Sabah

Detoks, toksinlerden arınma demektir. Bu arınma sonucu vücut hafifleyerek birey kedini arınmış hisseder. Detoks yapmaktaki ana prensip lif içeriği yüksek besinlerin yer aldığı diyet programlarıdır. Meyve sebzelerin lif içeriğinin yüksek olması sayesinde detoks programlarının büyük çoğunluğunda yer alır. Yüksek lif alımıyla bağırsakların hareketi artar ve sindirim kolaylaşır. Meyve sebzeler çiğ halde tüketileceği gibi suları içilebilir ya da yine lif içeriği yüksek diğer gıdalar da tüketilebilir. Kuru yemişler, tam tahıllı ürünler, probiyotik destekli yoğurtlar da detoks programlarının vazgeçilmezleridir. Detoks programlarındaki en önemli adımlardan bir diğeri de sıvı desteğidir. Özel günlerde sıvı alımı atlanan adımlardandır ve ağırlık verilmez. Vücudun su ihtiyacı yeterince karşılanamadığından vücutta ödem toplanır ve kilo alımı görülmektedir. Bu yüzden detoks programları yapılırken su içme de ihmal edilmemelidir. Kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konulması için günde 2-2,5 litre su içilebilir, 1-2 adet maden suyu tüketimi de sağlanabilir. Su tüketimi sade gerçekleşebileceği gibi içerisine ödem atmaya yardımcı çeşitli besimler de konulabilir. Bireylerin damak zevkine göre zencefil, karanfil, limon, maydanoz, salata, elma gibi çeşitli besinler eklenebilir. Böylece içilen su aroma kazanır ve içme kolaylaşır.

Detoks yapılırken gün içerisinde içilen kahve, şekerli meşrubatlar, alkol su tutulmasına sebep olarak vücudumuzdaki ödemi arttıracaktır. Bu yüzden program uygulanırken bu tür içeceklerin içilmemesi önerilmektedir.

Diyet listeleri ve detoks programları bireye özgüdür ve uzman kişiler tarafından yazılmalıdır. Aşağıda yer alan günlük liste örnektir.

Yazın hafiflemek isteyenlere: 5 arındırıcı detoks tarifi

Örnek Detoks Listesi

Sabah: uyanınca 2 bardak su (içerisine 2-3 damla limon damlatılabilir)

Kahvaltı (07.00- 10:00): 4 yk yoğurt+ 6 adet çilek + 1 yk chia tohumu + 1 tk keten tohumu + tarçın/kakao (blenderdan geçirilip smoothie şeklinde ya da doğrudan kase içerisinde tüketilebilir.)

Ara öğün (11.00-12.00): 1 dilim ananas + maden suyu

Öğle yemeği (13.00-15.00): bol yeşil salata + 4 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek + 3 yk lor peyniri

Ara öğün (16.00-17.00): 1 kupa ananaslı yeşil çay + 5 adet çiğ fındık

Akşam yemeği (18.00- 19.00) :120 gram ızgara tavuk + mevsim salatası

 

Not: Günde en az 2,5 litre suyun içerisine bir parça zencefil, limon dilimleri, maydanoz ve karanfil atılarak tüketilmelidir.

 

Çekmeköy / İSTANBUL

Diyetisyen Kübra SÖYLEMEZ

Kübra Söylemez

Author Kübra Söylemez

More posts by Kübra Söylemez

Leave a Reply

SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN BİR ADIM AT!

Vücut Kitle Endeksi

  • Cinsiyet
  • Kilo (kg)
  • Boy (cm)

BETÜL CEYLAN
SAĞLIKLI BESLENME & DİYET MERKEZİ

BİZE ULAŞIN

Mimar Sinan Caddesi
Mimar Sinan Mahallesi
TOPLUSOY İŞ MERKEZİ NO:5
KAT:2 D:8-9
Çekmeköy / İSTANBUL

T:  0(216) 969 34 71
E:  diyetisyenbetulceylan@gmail.com

Open chat
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?